İstanbul Kültür Avı

Dünyanın çeşitli kentlerinde, her sene 16 – 22 Eylül tarihlerinde kutlanan “Avrupa Hareketlilik Haftası” bu seneki teması “Alternatif Hareketlilik” ile sürdürülebilir, çevreye duyarlı ulaşım yöntemleri ve kent içi ulaşımda hareketliliğin özendirilmesini amaçlıyor.

Temanın ‘Alternatif Hareketlilik’ olmasında ise her geçen gün olumsuz etkileri artan kent içi ulaşım sistemlerinin payı oldukça fazladır. Günümüzde motorlu araç odaklı ulaşım sistemlerinin kentlere getirdiği sorunların boyutları giderek büyümekte ve buna bağlı olarak ne yazık ki, kişisel otomobil kullanımı da hızla artmaktadır. Bu hızıyla devam etmesi halinde şuanda %14,5 olan sera gazı salınımının 2050 yılına kadar %80 oranında artması bekleniyor. Salınımlardaki artış %90 oranında kişisel motorlu araç (otomobil, motosiklet vb.) kullanımındaki değişikliklerden kaynaklanıyor. Varolan kent içi ulaşım anlayışı, insan sağlığı ve çevre açısından önemli bir tehdit haline gelmiştir.

 

İstanbul Kültür Avı

 

Ekonomik, sosyal ve çevresel sürdürülebilirliğin sağlanmasında ulaşım sistemlerinin önemi oldukça büyüktür. İnsan odaklı kentlerde ise entegre toplu taşıma, bisiklet, yürüme ve araç paylaşım sistemleri kişisel motorlu araçlardan daha güvenli ulaşım seçenekleri sunmaktadır. Günümüzde toplu taşımayı, ayrıca bisiklet ve yürüyüşü yaygınlaştırarak karbon salınımını ve sera gazı emisyonunu azaltmak üzerine farkındalık yaratmak amacıyla gerçekleştirilen çalışmalar ise sürdürülebilir ve güvenli ulaşımın en büyük destekçisidir.

EMBARQ Türkiye, AFS Gönüllüleri Derneği (AFSGD), TEMA, 21 Eylül Pazar günü, Avrupa Hareketlilik Haftası (16-22 Eylül) kapsamında Tarihi Yarımada’da gerçekleştirilen İstanbul Kültür Avı’nda gençlerle bir araya geldi. İlk kez 2005 yılında AFSGD’nin Ankara’da düzenlediği ve 2009 yılında da ilk kez İstanbul’da yapılan Kültür Avı bu yıl “UNESCO Tarih Mirası listesinde yer alan Tarihi Yarımada’da Kültürümüzü Gençlerle Yaya’lım” temasıyla Tarihi Yarımada’da gerçekleşti.

TEMA Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç, Sürdürülebilir Yaşam Semineri'nin Açılış Konuşmasını yapıyor

TEMA Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç, Sürdürülebilir Yaşam Semineri’nin Açılış Konuşmasını yapıyor

Etkinlikten bir gün önce katılımcılar, Sürdürülebilir Yaşam Semineri’nde buluştu. TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı, Deniz Ataç’ın konuşmasıyla başlayan seminer, YEŞİLİST, TEMA Vakfı ve EMBARQ Türkiye’den gelen farklı alanlardaki konuşmacıların sunumlarıyla son buldu. Avrupa Hareketlilik Haftası ve Dünya Otomobilsiz Seyahat Günü kapsamında gerçekleştirilen seminerde ekolojik okuryazarlık, iklim değişikliği ve sürdürülebilir ulaşım konularına dikkat çekildi.

21 Eylül günü ise farklı buluşma noktalarında kendi gruplarıyla bir araya gelen katılımcılar, farklı toplu taşıma türleriyle Tarihi Yarımada’daki ana buluşma noktasına geldi. Gün boyunca ise bulmacaları çözerek sürpriz rotadaki çeşitli kültürel odakları tanıma, Tarihi Yarımada’nın daha önce keşfetmedikleri güzelliklerini yapılan yayalaştırma projesinden sonra yaya olarak keşfetme fırsatı buldular. Gün sonunda ise Gülhane Parkı’nda buluşan tüm gruplar, soruları doğru bilmelerine, zamanlamalarına, yaratıcılıklarına göre değerlendirildi, en yüksek puanı toplayan grup ise ödüllendirildi.