2014 Sürdürülebilir Ulaşım Ödülleri’nde finalistler açıklandı: Ankara finalde değil

STA14-EMBARQ-ITDP

Ulaşım Araştırma Kurulu Konferansı (Transportation Research Board) bünyesinde düzenlenen “Sürdürülebilir Ulaşım Ödülleri” için dört finalist açıklandı: Buenos Aires – Arjantin, Indore – Hindistan, Lnazhou – Çin, ve Suwon – Güney Kore.

2014 Sürdürülebilir Ulaşım Ödülleri için aday kentlerden olan Ankara finalistler arasında değil.

Sürdürülebilir Ulaşım Ödülleri, 2005’ten bu yana sene içinde gerçekleştirdikleri sürdürülebilir ulaşım projeleri ile öne çıkan şehirleri teşvik etmeyi amaçlıyor.

Bu senenin ödülleri için finale kalan şehirlerin projelerine baktığımızda metrobüs projelerinin öne çıktığını görmek mümkün:

Buenos Aires, Arjantin

2013 yılında Buenos Aires’te iki yeni metrobüs sistemi açıldı: Metrobus Sur ve 9 de Julio. Bu hatların da katkısıyla şehir merkezi yürümeyi ve bisiklet kullanımı teşvik eden, yaya-dostu bir alana dönüştürüldü.

Indore, Hindistan

Indore kenti 2013 yılında ülkenin ikinci metrobüs sistemi olan iBus’ı faaliyete geçirdi. Indore’da otobüslere ayrılmış olan şeritlerin özel otomobiller tarafından kullanılması önemli bir sorun, yerel belediyeler bunun önüne geçmek için çalışmalarını sürdürüyor. 

Lanzhou, Çin

Fotoğraf: ITDP

Fotoğraf: ITDP

2013 senesinde Lanzhou kenti birkaç sürdürülebilir ulaşım projesine birden imza attı. Ocak ayında açılan metrobüs sistemi şimdiden günde 150.000 yolcu taşıyor, yani taşıdığı yolcu sayısı ile Asya’nın en büyük ikinci metrobüs hattı. Lanzhou’nun metrobüs projesi aynı zamanda yenilikçi durak tasarımıyla dikkat çekiyor. İstanbul’daki uygulamanın aksine, metrobüs hattı trafikle aynı yöne akıyor. Yani duraklarda her iki yönde seyahat eden yolcuların kullanabildiği tek bir platform bulunuyor. Bu sayede platformlar hem daha az yer işgal ediyor, hem de kapasitelerini koruyor. Lanzhou kenti 2013 yılında park reformları, bisiklet paylaşım sistemleri ve toplu taşıma odaklı gelişmeye verdiği önem ile de öne çıktı.

Suwon, Güney Kore

Screen Shot 2013-11-20 at 22.30.04

Geçtiğimiz Eylül ayında bir ay süren Eco Mobility World Festival 2013’e ev sahipliği yapan Suwon kenti de finalistler arasında. Suwon’da önceden belirlenen bir mahallede Eylül ayı süresince özel otomobiller kullanılmadı. Suwon kenti sağlıklı, çevreye duyarlı, ve hareketi teşvik eden daha farklı bir ulaşım anlayışının mümkün olduğu mesajını verdi.

Ödüller 14 Ocak 2014’te Washington’da gerçekleştirilecek olan Ulaşım Araştırma Kurulu Konferansı’nda sahiplerini bulacak.