İstanbul Trafiğine Üniversite Eli Değiyor !

İstanbul Büyükşehir Belediyesi 1997 yılında, mevcut  olan  ulaştırma sistemlerini daha etkin kullanabilmek, hizmet kalitesini arttırmak, trafik yönetimini ve işletimini  gelişmiş teknolojilerle ilerletmek amacıyla Trafik Kontrol Merkezi’ni kuruyor.

Bu merkezde,  AUS (Akıllı Ulaşım Sistemleri) olarak adlandırılan gelişmiş yüksek teknoloji uygulamalarından faydalanılarak , kentteki trafik akışı  kamera ve sensörle izleniyor, veriler işlenerek trafik yoğunluk haritaları çıkarılıyor ve bu haritalar üzerinden sunulan bilgilerle, hergün artan ulaşım problemlerinin en aza indirilmesi için çalışmalar yapılıyor.

 trafik-kontrol-merkezi1_0_0

Üniversitelerle İşbirliği 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Trafik Müdürlüğü, İstanbul Kalkınma Ajansı’nın da desteğiyle  şehir içi trafiğin yönetildiği  Trafik Kontrol  Merkezi’nin  küçük ölçekli modellerini üniversitelere taşıyan bir projeye gerçekleştirdi ve Yıldız Teknik Üniversitesi bu projede pilot üniversite olarak yerini aldı.

Türkiye’de bir ilk olan ‘Üniversiteler İçin Trafik Kontrol Merkezi’ adlı bu proje ile birlikte, artık İstanbul trafiği YTÜ-İBB Trafik Kontrol Merkezi ve Akıllı Ulaştırma Sistemleri Laboratuvarı’ndan 7/24 takip edilebilecek. Pek çok öğrenci ve araştırma görevlisi İstanbul trafiği ile ilgili her türlü projelendirme, yapım, bakım, onarım, yönetim ve işletme sorunları, trafik çarpışmaları ve bunları meydana getiren durumlar üzerinde çalışabilecekler. Trafik sorununa yönelik çözümler aramanın yanında  araştırma ve bitirme tezlerini birer bilimsel çalışmaya dönüştürme imkanı da bulabilecekler. Öğrencisi olduğum üniversitenin bu derece kapsamlı bir projede diğer ünivesitelere örnek olacak nitelikte çalışmalar yürütecek olması, bir anlamda liderlik vasfını üstlenmesi gerçekten gurur verici.

istanbul-buyuksehir-belediyesi-nden-universit-5995703_400

Proje kapsamında, 5-6 Mayıs tarihinde  Merter’de  bulunanan Trafik Kontrol Merkezi’nde bir eğitim gerçekleştirildi. Bu eğitime katılan 20 kişilik  İnşaat Mühendisliği bölümü öğrencileri arasında ben de yerimi aldım. Kent içi ulaşım, AUS (Akıllı Ulaşım Sistemleri) , EDS ( Trafik denetleme Sistemleri ), İBB Cep Trafik  ve  geliştirilmekte olan bir takım projeler ve bunların işleyişlerinden tutunda yazılım süreçlerine kadar tüm konular hakkında bilgi verildi. İstanbul’un trafik sorunuyla ilgili merak ettiklerimizi sorma, geliştirilen teknolojilerin sürdürülebilir ulaşıma katkılarının ne boyutta olduğunu  konuşma fırsatı bulduk.

İstanbul’un kent içi ulaşım ve trafik problemlerine daha güncel , daha bilimsel, daha teknik, daha  yaratıcı çözümler getirmek için çalışmalar  yürütülecek bu laboratuvarı  kullanacak kişilerden birisi olarak;  ulaştırma konusunda yeni teknolojilerin araştırılması ve raporlanması, seyahat süresi öngörülmesi, yoğunluk tespitleri, kaza uyarı sistemleri  kısacası İstanbul’un ulaştırmasını ilgilendiren her türlü konuda çalışma imkanına sahip olmanın heyecanını ve mutluluğunu yaşıyorum. Türkiye’de herkesin yakındığı ama  yakınmaktan öteye de geçmediği araştırma-geliştirme çalışmalarının mevcut durumu, umuyorum ki  bu gibi projeler sayesinde daha ileri taşınacak.