







Türkiye, gelişmekte olan ekonomiye sahip, nüfus artışı ve hızlı kentleşmenin bir sonucu olarak konut binalarına olan ihtiyacın arttığı, yeni sanayileşmiş bir ülkedir. Bina sektörü, Türkiye’de iklim değişikliği politikasında önemli bir odak alanıdır ve enerji kaynaklı CO2 emisyonlarının yaklaşık üçte birini …
Kentsel ulaşım politikası yapıcıları ve uygulayıcıları, taşıtların hızını ve yolda geçirilen zamandan tasarrufu artırmaya öncelik veren; sezgisel düzeyde mantıklı görünen ancak sorunlu bir analiz modelini tercih etmişlerdir. Aslında önemli olan, taşıtların hareketini önceliklendirmek değil; kentsel ulaşım sisteminin insanları işe, okula, …
Geçtiğimiz Nisan ayında, Parislilerin %90 gibi büyük bir çoğunluğu, e-skuterlerin yol kurallarını ihlal ettiği gerekçesiyle Fransız başkentinde kiralanmasını yasaklamak için oy kullandı. Paris, 2018 yılında e-skuterleri tanıtarak öncü bir rol üstlendi, çünkü şehrin yetkilileri çevreyi kirletmeyen kentsel ulaşım biçimlerini teşvik …
Şehirler, Dünya’nın karasal alanının yüzde 3’ünü kaplasa da küresel enerji tüketiminin ve karbon emisyonlarının büyük çoğunluğundan sorumludur. Birçok şehir, nüfus yoğunluğu ve bağlantılı altyapıları nedeniyle iklim değişikliğine ve doğal afetlere karşı daha savunmasızdır. İnsani, toplumsal ve ekonomik kayıplar da dahil …
Sürdürülebilir kent içi ulaşım konusunda, birçok diğer konuda olduğu gibi gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde farklı yaklaşımlar ve ilerlemeler söz konusu. Örneğin, sürdürülebilir kent içi ulaşım araçları karbon ayak izinin azaltılmasına yönelik özelliklere sahip olur ama aynı zamanda tüm sosyal …
Yaklaşık olarak son 10 yıldır ulaşım sistemleri dahilinde elektrikli araçları, otobüsleri, skuterları, bisikletleri teknolojiden finansmana kadar farklı kırılımlar dahilinde konuştuk, konuşmaya devam ediyoruz. Şimdi de sıra elektrikli altyapıya geldi. Geçtiğimiz ay açıklanan ihaleye göre Orta Doğu merkezli bir girişim Paris …